Het belang van digitale toegankelijkheid

Website voor kleurcombinaties

Digitale toegankelijkheid heeft de afgelopen tijd meer aandacht gekregen. Dit komt mede doordat veel bedrijven verplicht zijn om vanaf 28 juni 2025 te voldoen aan de wetgeving voor digitale toegankelijkheid.

Het is eigenlijk best wel verdrietig dat deze wet nodig is om hier meer aandacht voor te krijgen. Wist je dat veel mensen bijvoorbeeld nooit op een website komen, omdat ze de cookie banner al niet eens doorkomen? En dat zo’n 49% van de mensen vroeg of laat (al dan niet tijdelijk) te maken krijgt met enige beperking? Schokkend toch? We hebben het namelijk niet alleen over mensen die blind of doof zijn, maar bijvoorbeeld ook over iemand die zijn arm heeft gebroken of ouderen.

Digitale toegankelijkheid

Met de digitale toegankelijkheid van jouw website, bedoelen we dat iedereen met een beperking toegang heeft tot jouw content, webshop, platform, etc. Dat ze het kunnen lezen, gebruiken, erdoorheen navigeren, net als iedereen.

Het betreft lang niet alleen mensen die slechtziend, blind, slechthorend of doof zijn. Denk ook aan motorische stoornissen, mensen met ALS, Parkinson of iemand die zijn rechterarm gebroken heeft en rechtshandig is.

Gelijke kansen op het web

Digitale toegankelijkheid moet zorgen voor gelijke kansen voor mensen met een beperking. Noteer eens wat je zelf op een dag gebruikt aan websites en apps. Dan kom je er al snel achter dat het lang niet alleen de website van de Belastingdienst betreft.

Online bankzaken, het bestellen van kleding, een online afspraak maken bij de kapper, een kaartje of cadeautje voor iemand bestellen, etc. We worden steeds meer gedwongen om zaken online te regelen, maar hoe moet dat als de websites en apps die je daarbij nodig hebt, voor jou helemaal niet toegankelijk zijn?

Wettelijke vereisten vanaf 28 juni 2025

Voor overheidsinstellingen zijn er gelukkig al een aantal jaar wetten, maar voor veel andere organisaties geldt dit helaas niet. Vanaf 28 juni 2025 zorgt de European Accessibility Act ervoor dat veel meer bedrijven en organisaties aan deze wet moeten voldoen.

Toch zijn met deze wet veel bedrijven en organisaties nog een uitzondering, waardoor zij niet aan deze wet hoeven voldoen. Maar waarom zouden we wachten tot het voor iedereen verplicht is? Is het niet onze maatschappelijke taak om hier zelf actie in te gaan ondernemen?

Voordelen voor iedereen

Digitale toegankelijkheid is overigens niet alleen goed voor de mensen met een beperking. Het heeft veel meer voordelen voor iedereen, namelijk:

  • Je website wordt overzichtelijker en makkelijker te gebruiken, ofwel gebruiksvriendelijker. Een logische navigatie, structuur, duidelijke koppen, goed contrast en lettertypes. Daar profiteren al je bezoekers van, ook degene zonder een beperking.
  • Minder problemen = minder afhakende bezoekers. Wanneer bezoekers moeite hebben om iets te vinden of begrijpen, verlaten ze je website sneller. Hoe vaak verlaat jij een website die onduidelijk of traag is of technische fouten bevat? Een goedwerkende en toegankelijke website zorgt dus ook voor meer conversie.
  • Je bereikt een breder publiek. Je sluit ‘niemand’ uit, dus je spreekt meer mensen aan. Persoonlijk vind ik het heel vervelend om mensen uit te sluiten, al dan niet onbewust. Daarnaast is het aanspreken van een breder publiek ook nog goed voor je reputatie én omzet.
  • Je scoort beter in zoekmachines, zoals bij Ome Google. Zoekmachines waarderen toegankelijke websites. Denk aan schone code, duidelijke koppen, alt-teksten, etc. Dat is goed voor je SEO en daarmee dus je kans op klanten en inkomsten.

Starten met digitale toegankelijkheid

Als je dit leest en problemen ondervindt met digitale toegankelijkheid, dan had je waarschijnlijk al door dat ook mijn website niet voldoet. Mijn oprechte excuses hiervoor, ik hoor helaas zelf ook tot de grote groep mensen die zich hier onvoldoende bewust van was. Ik ga dan ook geen heilig boontje uithangen hier en voel mij geroepen om ook meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Ik ben zelf onlangs gestart met het doorvoeren van verbeteringen aan mijn website, zodat deze straks ook voldoet. Deze maatregelen neem ik, nadat ik mijn website volledig heb laten scannen op digitale toegankelijkheid door Jolanda, die specialist is op dit gebied.

Heb je net als ik geen idee waar je moet beginnen maar vind je het wel belangrijk dat ook jouw website voldoet? Neem dan eens contact op met Jolanda, laat een quickscan maken en schrik van de hoeveelheid verbeterpunten die je terug gaat krijgen. 😉

Categorieën

Recente artikelen