Een foutje, een gehackt website, technische probleem… ‘laten we even een back-up terugplaatsen.’ Een veel gegeven advies in ondernemersgroepen en een handeling die door velen wordt uitgevoerd in blinde paniek. Echter; een back-up terugplaatsen kan zorgen voor onder andere veel dataverlies, technische problemen en vervuiling. En dat terwijl in 9 van de 10 gevallen een hele back-up terugplaatsen helemaal niet nodig is.
1. Dataverlies
De voornaamste reden waarom ik bijna nooit een back-up terugplaats, is dataverlies. Webshops waar bestellingen kwijtraken, omdat er een versie van de vorige dag (of zelfs week) is teruggezet. Leeromgevingen waar de voortgang van cursisten wordt teruggeplaatst naar een eerdere status. Werk aan je website – waar jij of iemand die je inhuurde – net uuuuren mee bezig is geweest, is na de back-up compleet verloren gegaan… Of soms zelfs mailboxen die per ongeluk óók in de back-up zijn teruggeplaatst, waardoor er ineens een hele berg mails ontbreekt.
Voorbeeld uit de praktijk: Onlangs kreeg ik een klant binnen die een back-up had teruggeplaatst, want er was een conflict op de website. Haar VA had net uren werk gestoken in het opzetten van een hele campagne met landingspagina’s en al. Je raad het al… al dat werk was verloren gegaan… Het oplossen van het conflict op de website was in dit geval een effectievere en kostenefficiëntere methode geweest.
2. Technische problemen
Hoewel de meeste back-up systemen aardig hun werk doen, kan het ook daar door verschillende factoren wel eens mis gaan. Hierdoor kan het zijn dat je website volledig uit de lucht gaat of beschadigd raakt. En zo werd dat ene kleine foutje op je website ineens een groot probleem…
3. Vervuiling na terugplaatsing
De meeste back-up systemen laten vervuiling achter na het terugplaatsen. Zo ontstaan er mappen en bestanden waar men vaak geen weet van heeft. Deze blijven vervolgens (soms wel jaren) rondzwerven en zo groeit de berg aan vervuiling op je hostingpakket. Alhoewel de beveiligingsrisico’s van dit type vervuiling vaak niet heel groot zijn, blijft er altijd enige risico. En het is ook zonde van de ruimte op je hostingpakket die je onnodig gebruikt. Maar ook om het overzicht in de back-end te bewaren is het wel zo fijn als alles lekker clean blijft.
Back-up terugplaatsen na een hack
Omdat het terugplaatsen van een back-up bij een gehackte website nog wat extra aandacht verdiend, ga ik hier ook nog even wat dieper op in. Helaas gebeurd het vaak dat er bij gehackte websites een back-up wordt teruggeplaatst in de hoop dat de website dan wel weer schoon is. Daar hangen echter nog wel wat meer consequenties aan dan dataverlies, technische problemen en vervuiling, namelijk:
- De meeste websites blijken vaak al langere tijd gehackt, maar de symptomen doen zich later pas voor. De kans is daardoor groot dat de back-up versie ook al gehackt was en je dus eigenlijk niks oplost, maar wel veel data verliest en/of nieuwe problemen creëert.
- Een back-up terugplaatsen lost het beveiligingslek in de meeste gevallen niet op, dus is het wachten op de volgende inbraakpoging.
- Bij het terugplaatsen van een back-up (of überhaupt het uitvoeren van acties) gaat een hoop waardevolle informatie verloren over de hack. Dat maakt het voor mij een stuk moeilijker (en soms bijna onmogelijk) om te achterhalen waar het lek begonnen is en wat er precies allemaal heeft plaatsgevonden. En dat heeft logischerwijs weer gevolgen voor de tijd die ik kwijt ben aan het opschonen van de gehackte website.
Zijn back-ups dan nutteloos?
Zijn al die back-ups dan compleet nutteloos? Nee, absoluut niet! Sterker nog; het is super belangrijk om ze wél te maken. Ook binnen mijn onderhoudsplan maak ik back-ups van de website. Als er onverhoopt en keer écht iets mis gaat en alles verloren is gegaan, dan ben je die back-up eeuwig dankbaar. Tevens zijn ze ook heel handig voor als je een keer een specifiek onderdeel nodig hebt uit een back-up om een bestaand probleem te repareren.
Ik ben alleen van mening dat er véél te snel wordt gegrepen naar back-ups. Hierdoor worden er vaak ook onnodig veel kosten gemaakt, omdat er omzet verloren gaat, werk verloren gaat of het probleem nóg groter is geworden, waardoor er nog meer kosten gemaakt moeten worden voor het inhuren van een expert om het op te lossen.
Probeer alleen back-ups te gebruiken wanneer data onherstelbaar verloren is gegaan en zet dan alleen dat deel terug, maar pas nadat het onderzocht is door iemand, die hier voldoende kennis van heeft.