Zeker tijdens vakantieperiodes krijg ik nog wel eens een mailtje in de inbox met de vraag of ik kan controleren of de webshop nog wel werkt. Met de reden dat er ineens weinig tot geen bestellingen meer geplaatst worden. Alhoewel het altijd goed is als je even bij mij aanklopt om het te laten checken, heeft het in 9 van de 10 gevallen een andere reden. Onderstaand lees je een aantal oorzaken die ik regelmatig terug zie komen.
1. Seizoensinvloeden
Ja, je leest het goed. Het weer kan meespelen in het aantal bestellingen dat geplaatst wordt. Vaak zie je in de aanloop naar de lente dat tijdens de eerste warmere en zonnige dagen het aantal bestellingen even teruglopen. Misschien ben je zelf ook wel meer buiten tijdens deze dagen, in plaats van online aankopen doen, dat geldt ook voor jouw klanten.
Het kan ook zijn dat jouw product seizoen afhankelijk is. Iemand die kampeerspullen verkoopt zal hoogstwaarschijnlijk in de winter minder verkopen, terwijl iemand die skipakken verkoopt weer goede zaken doet in herfst en winter.
2. Vakanties
Ook tijdens vakanties zie je het aantal bestellingen vaak schommelen. Zowel in de zomervakanties als tijdens andere schoolvakanties. In de zomervakantie zitten de meeste mensen niet de hele dag op hun telefoon om online aankopen te doen. Ook kan het zijn dat ze door de kosten van hun vakantie even bezuinigen op andere aankopen. Tenzij je een reisbureau bent, dan zullen de vakantieperiodes juist een goede tijd voor je kunnen zijn.
Tijdens schoolvakanties zie je vaak dat ouders druk zijn met activiteiten ondernemen met de kinderen en daardoor ook minder online shoppen. Daardoor kun je ook tijdens schoolvakanties schommelingen zien in het aantal bestellingen.
3. Marketing / SEO
Misschien hebben er veranderingen plaatsgevonden in je SEO en ben je niet meer zo goed vindbaar als voorheen, waardoor je minder bezoekers hebt. Of wellicht ben je gestopt met je marketingcampagnes of ben je daarin een andere weg ingeslagen. Het kan ook zijn dat een collega ondernemer met een soortgelijk product in de markt is gekomen en inmiddels beter vindbaar is dan jij, of lagere tarieven hanteert. Ook hier zijn talloze redenen te bedenken waarom je ineens weinig tot geen bestellingen meer binnen krijgt.
4. Technisch probleem
Ook al heeft het in de meeste gevallen geen technische oorzaak, blijft het natuurlijk nog wel goed om dit uit te sluiten. Het zou zonde zijn als je je hele marketingcampagne omgooit terwijl vervolgens blijkt dat je afrekenproces helemaal niet (meer) werkt. Test dus altijd goed of het allemaal nog werkt, of laat dit testen door iemand die hier veel kennis van heeft.
5. Nog meer redenen… en wat te doen?
- Verandering in behoefte of voorkeuren van je doelgroep;
- Negatieve recensies of reputatieproblemen;
- Prijswijzigingen;
- Voorraadproblemen;
- Veranderingen in het gedrag van je klanten door externe factoren, zoals economische onzekerheid, veranderende regelgeving, etc.
- Etc.
Er kunnen talloze redenen zijn waardoor het aantal bestellingen ineens terugloopt of helemaal uit blijven. Laat in ieder geval controleren of technisch alles nog goed werkt. Als dat het geval is, dan kun je de andere factoren gaan onderzoeken. Door goede analyses te (laten) maken, leer je beter begrijpen wat de oorzaak van de afname in bestellingen is. En misschien kun je daar in de toekomst misschien zelfs wel op inspelen! Raak in ieder geval niet in paniek om er vervolgens honderden euro’s extra marketing campagne tegenaan te gooien. Het is zonde als blijkt dat daar de oorzaak helemaal niet ligt.