Als je wel eens gebruik hebt gemaakt van mijn diensten, dan ben je de term wellicht al eerder tegengekomen in mijn technische verslagen. Of misschien is de term je al bekend via je hosting provider die ineens met de mededeling kwam dat de PHP versie X.X niet meer ondersteund werd. Niet zelden hebben PHP versies tot paniek geleid. Vooral toen in 2023 een aantal hostingproviders plots de stekker uit een aantal oudere versies trokken. Maar wat is die PHP versie nou eigenlijk?
“Het zegt je waarschijnlijk weinig, maar het is wel belangrijk…”
Wanneer ik een technisch verslag verstuur, staat hij er vaak in benoemd met de mededeling dat het je waarschijnlijk niet veel zal zeggen, maar het wel een belangrijke is… Want hoe ga je zoiets beknopt uitleggen? Als je naar de garage gaat met je auto dan zegt de automonteur vaak ook: “Je auto is gerepareerd, we hebben de bougie vervangen.” Dan krijg je er ook geen auto reparatie verhaal van voor tot achter bij, want dan ontbreekt er altijd een heel stuk achtergrond kennis die de monteur al in zijn opleiding en jaren ervaring heeft opgedaan.
PHP versie in Jip en Janneke
Alhoewel er een hoop technische kennis nodig is om te begrijpen wat zo’n PHP versie nu werkelijk inhoud, merk ik dat er toch behoefte is aan enige uitleg. Al is het maar om iets meer onderbouwing te hebben waarom die PHP versie belangrijk is.
Ik ga een poging wagen:
PHP is een scripttaal/programmeertaal waar WordPress grotendeels mee is gebouwd en afhankelijk van is. Daarbij is PHP een server side taal, welke zorgt voor de verwerking op de server (je hosting), voordat je bezoeker iets in de browser ziet.
PHP versie up-to-date
Net als bij een software update op je computer of telefoon, wil je ook alle onderdelen op je website up-to-date houden, dus ook je PHP versie. Dit is met name ook belangrijk omdat een goed ondersteunde versie vaak de beste snelheid oplevert, meer functionaliteiten biedt en zorgt voor een lagere belasting van de server. Ook kunnen updates beveiligingspatches (lossen bestaande beveiligingsproblemen op) bevatten, wat mij betreft een van de belangrijkste redenen om te zorgen dat je software altijd up-to-date is.
Problemen met je PHP versie
Veel websites draaien nog verouderde (en vaak zelfs niet meer ondersteunde) PHP versies. Sterker nog; de meeste lopen nog mijlenver achter. Echter; soms kan er ook een reden zijn dat een website nog niet op de (voor)laatste versie draait. Niet iedere website laat het namelijk toe om op de (voor)laatste PHP versie te draaien, omdat er bijvoorbeeld nog verouderde onderdelen op de website staan. Hierdoor kan het dus zijn dat je website stuk gaat wanneer je naar een nieuwere versie update.
Test dus altijd eerst goed of je website klaar is voor de (voor)laatste PHP versie. Soms kan het even duren voordat alle onderdelen op je website er klaar voor zijn. Maar het kan ook zo zijn dat er dusdanige verouderde onderdelen/code draaien, dat dit eerst opgeruimd of vervangen moet worden, voor je naar een hogere PHP versie kunt.
Hulp nodig met je PHP versie?
Vaak lees ik – goedbedoeld – reacties over PHP versies, dat dat ‘even via de hosting geregeld moet worden.’ Je hosting kan inderdaad de PHP versie aanpassen, want dat gebeurd op server niveau. Echter; een webhoster is geen webbouwer (en vice versa), dus ook niet de aangewezen organisatie om je te helpen je website op orde te krijgen als deze nog niet klaar is voor een nieuwere PHP versie. Vaak kun je dus het best aankloppen bij je webbouwer of webbeheerder om je PHP versie te laten testen en indien nodig dingen aan te passen als er met de nieuwere PHP versie iets stuk gaat. Daarbij in acht nemende dat de voorlaatste versie vaak het meest stabiel is (daardoor vaak het meest aanbevolen) en er bij de allernieuwste versie nog extra goed getest zal moeten worden.
De meest actuele informatie over de ondersteunde versies lees je op de ‘Supported Versions’ pagina van PHP.
Kom je er zelf niet uit en heb je ook geen webbouwer of webbeheerder die je kan helpen? Neem gerust contact op via support@lindavantol.nl.